lørdag 24. september 2011

Parabener et.al.

Før jeg starter, jeg vil bare si at jeg forstår, og respekterer folks meninger. Jeg respekterer at aviser og tv skal selge artikler, og at folk vil gjøre hva som er best for seg selv, og ikke minst for barna sine.. MEN... Og dette er et SVÆRT MEN.

Parabener er IKKE farlige. La meg forklare, med utdrag fra en artikkel som det tok meg ca 30 sekunder å finne via PubMed. Det må nevnes at jeg fikk lest hele artikkelen hos Helsebiblioteket (en portal for helsepersonell for å finne artikler i forhold til alt mulig innen for feltet). Et google søk "parabener i matvarer" gav også følgende treff:

Fra en artikkel i mat og helse:
"- Misforståelsen baseres på noen feilaktig tolkede studier av samspillet mellom en deodorant med parabener og brystkreft. Resultatet har senere blitt dementert og parabener har gjennom flere rapporter vist seg å ha utmerkede egenskaper - men skaden er skjedd. I dag er hetsen mot de stakkars parabenene massiv, til tross for den utmerkede merittlisten og til tross for at mange av produsentene er enige i at det ikke finnes et sikrere og bedre konserveringsmiddel.
Personlig har jeg aldri møtt på et tryggere alternativ og jeg skulle aldri anbefale noen å bruke produkter uten konserveringsmidler. Nå har jeg faktisk også sluttet å helle produkter over på små reiseflasker, da jeg oppdaget hvor mange hundretusentalls bakterier som blir til bare under den prosessen.
Diane fortsetter: - Noen parabenfri tilværelse kommer vi nok ikke til å se. Mengder av matvarer inneholder disse betydningsfulle parabenene og de finnes jo også i naturen, eksempelvis i blåbær og jordbær."

Tilbake til artikkelen. "Personal care products and endocrine disruption: A
critical review of the literature" av Raphael J. Witorsch og John A. Thomas fra hhv.
Department of Physiology and Biophysics, School of Medicine, Virginia Commonwealth University, Richmond, Virginia og Department of Pharmacology and Toxicology, Indiana University School of Medicine, Indianapolis, Indiana, USA

Artikkelen anbefales forøvrig, og inneholder ikke bare informasjon og Parabener, men også om ftalater, uv-filtere og andre såkalt "skadelige" ingredienser i produkter i kosmetikkmarkedet i dag. Det skal sies at ikke alle data er positive, og det viser seg at andre produkter faktisk har høyere toksisitet enn de stakkars forhatte Parabenene. Tilbake til poenget.

Parabener er en gruppe molekyler blir brukt i kosmetisk industri som konserveringsmidler. De er kjent for deres baktericide (bakteriedrepende) og fungicide (soppdrepende) egenskaper, og finnes i sjampo, fuktighetskremer, barberkremer, medisinske kremer, solkremer, sminke og tannpasta. Det brukes også som matkonservering, noe media ikke virker å ha noe fokus på i det hele tatt forøvrig. (selv om jeg aldri sier det til studentene mine er dette hentet fra wikipedia, men også et sted som heter "my brain" - a site for common knowledge"). Parabenene har vært brukt i over 80 år som konservering i ulike produkter, og derfor er vår kjennskap til dem svært god.

Parabener som blir mest brukt er methyl og ethylparaben, da propyl- og butylparaben har vist høyere bindingsgrad til østrogene reseptorer (mottaker-molekyler) i kroppen. De større parabenene er også vanskeligere å løse i vann, og derfor er det vanskelig å konservere feks ansiktskremer med dette, da ansiktskremer ofte har mye vann pga ønsket om en "lett" konsistens. Selv om parabener har vist å ha østrogenliknende effekter, er disse molekylene alltid i konkurranse med kroppens naturlige østrogen. Det viser seg faktisk at kroppens reseptorer i veldig høy grad heller vil binde seg til naturlig østrogen enn noe syntetisk parabenliknende. Denne preferansen er såpass stor at effekten parabener har i kroppen er ikke-eksisterende.

Ja, det har blitt vist at konsentrasjoner LANGT over det du får via hud/inntak via munnen vil påvirke reseptorer. Men, man må fortsatt tenke på det faktum at østrogen som naturlig er i kroppen alltid vil konkurere ut slike substanser. Konsentrasjoner funnet i blod og urin er minst 1000 ganger lavere enn konsentrasjoner man må opp i for å få effekt på kroppen.

Konklusjonen er at parabenene ikke viser å ha noen effekt hos mennesker på verken reproduksjonssystemet, eller i relasjon til brystkreft. Det som er verd å merke seg er at vi nå ender opp med produkter som enten er konservert med nyere, mer ukjente konserveringsmidler, eller at vi har produkter som ikke inneholder konservering, og derfor etter 1-2 uker vil ha bakterievekst i seg. Alle produkter som inneholder vann (ofte den største andelen ingrediens i kremer etc.) vil alltid har mulighet for bakterievekst. På et eller annet vis må vi sørge for at disse produktene ikke har bakterier i seg, SÆRLIG om vi skal bruke dem på våre barn. Per tid vet vi lite om de nyere konserveringene, og i tillegg er det ingen sertifisering for såkalte "økologiske" og "rene" produkter.

Mitt største sukk er at vår statskanal i beste sendetid, til småbarnsmødre og familier sender påstander som at "bransjen" ikke har motbevist skadelighetene av parabener. Det tok meg som sagt 30 sekunder å finne en artikkel som motbeviste nettopp dette. Det faktum at methylparaben er funnet i blod/urin hos 99% av testede amerikanere i 05 og 06 skal man ikke underbevise. Man skal heller ikke påstå at parabener ikke kommer ut i naturen via vår kropp. Men, man kan heller ikke påstå at bransjen prøver å lure småbarnsforeldre, eller at kosmetikkindustrien er slemme og bare vil tjene penger. Mye av grunnen til at parabener fortsatt er i en god del kosmetiske produkter er fordi vi ikke har noe bedre alternativ -og fordi parabenene beviselig ikke har noen skadelig effekt verken på voksne eller barn.

Jeg vet denne artikkelen er litt knotete skrevet, men jeg er så sint, og så trist, fordi det er så mange der ute som tror "de vet best". Jeg sier ikke at jeg vet best, jeg sier bare at man må lese seg opp før man påstår at noe som i realiteten er det tryggeste alternativet i konserveringsmarkedet er "farlig" og "skadelig".

Jeg hater at min bransje blir sett på med smale øyne fordi vi lyver og "lurer" folk, når det faktisk ikke er sant. Vi gjør vårt beste, vi informerer og vi leser. Og vi er i aller høyeste grad ærlig med hvem enn som måtte spørre. Mitt tips, gå til apoteket, spør farmasøyten om han/henne kan forklare og hjelpe deg med eventuelle ingredienser eller ting du lurer på. Om du ikke får et svar der og da, så kan vi i mange tilfeller finne det ut for deg.. Det tar som sagt ofte bare 30 sekunder.

1 kommentar:

Lillesmurf - Kari sa...

SV: Veldig enig med deg M :)
Skjønner godt du ble litt frustrert over den læreren ja...